Wij leren jou meer dan alleen autorijden!

Je auto controleren en onderhouden

Tijdens je rijlessen bij Rijschool GA Lessen, rijschool Meppel, leer je meer dan alleen autorijden. Zo leren we jou ook om een goede controle binnen en buiten de auto uit te voeren voordat je gaat rijden. Je leert o.a. wat er allemaal onder de motorkap te vinden is, hoe je beoordeelt of je banden nog veilig zijn om mee te rijden, hoe je het niveau van de vloeistoffen onder de motorkap controleert en hoe je controleert of alle functies van de auto werken voordat je vertrekt.

Bandencontrole

Voor een veilige wegligging en milieuvriendelijk rijgedrag, is het belangrijk dat je regelmatig de staat van je banden controleert. In de rijlessen leer je een volledige check uit te voeren, controleer je de banden op de volgende punten:

Onder de motorkap

Tijdens de rijles “controle buiten de auto”, nemen we ook een kijkje onder de motorkap. Daar leer je over de accu, het motorblok en de verschillende vloeistoffen.

De remvloeistof en de koelvloeistof zitten in gesloten circuits. Dat betekent dat de vloeistoffen wel gebruikt worden, maar steeds terugkomen in het reservoir. Mocht het peil van deze vloeistoffen ineens flink zakken, dan is het waarschijnlijk dat er een lek in één van de leidingen zit. Het is dan verstandig om een afspraak bij de garage te maken om dit op te laten lossen.

De ruitersproeiervloeistof en de motorolie zijn vloeistoffen die verbruikt worden. Zij kunnen dus opraken en zul je zo nu en dan bij moeten vullen. De ruitensproeiervloeistof kun je zo bijvullen, wanneer deze op is. Het is handig om altijd een jerrycan bij je te hebben in bijvoorbeeld de kofferbak. 

Het oliepeil zul je af en toe moeten peilen, om te controleren of er nog voldoende olie in zit. Dit doe je met de peilstok en altijd bij een koude motor. Haal de peilstok helemaal er uit en maak hem schoon met een stofvrije doek. Steek de peilstok weer volledig in het vat en haal hem er weer uit. Lees het oliepeil af op de peilstok, terwijl je deze horizontaal houdt. De olie moet zich tussen het min en max streepje op de peilstok bevinden. 

Controle in de auto

 Wanneer je zeker weet dat alles onder de motorkap goed is en ook de banden nog veilig zijn om mee te rijden, dien je in de auto ook nog een aantal zaken te controleren voordat je vertrekt.

Wil je weten welke controle lampjes er allemaal zijn en wat deze betekenen? Dat lees je in ons blog “Wat betekent dat lampje?”.

Wil jij ook meer leren dan alleen autorijden tijdens je rijlessen?
GA Lessen bij dé leukste rijschool in Meppel

Deel dit bericht

Velen zijn al geslaagd. Wanneer volg jij?

Meld je nu aan voor een proefles en GA Lessen!