Wat betekent dat lampje?

Het overkomt ons allemaal wel eens. Ben je net goed en wel onderweg met je auto, brand er ineens een lampje (oranje of rood) op je dashboard. Handig is het dan wel om te weten wat de verschillende lampjes betekenen, ook voor de bestuurders in spé. Wat is er aan de hand? Wat betekenen al die symbooltjes?

Auto’s zitten vol met de mooiste technologie. Daar kan wel eens iets mis mee zijn. Eén van de manieren waarop de auto dit aangeeft is met de lampjes op je dashboard.
In het boekje van je auto vind je een overzicht met de betekenis van alle lampjes die in jouw auto aanwezig zijn. Het CBR kan jou tijdens het praktijk examen bevragen over jouw lampjes kennis. GA Lessen, rijschool Meppel, besteedt hier tijdens de rijlessen intensief aandacht aan.

Hieronder hebben we de meest voorkomende lampjes met hun betekenis voor je uitgelicht. Brandt er een lampje? Handel dan snel en correct om narigheid te voorkomen. Wel zo veilig, voor jezelf en andere weggebruikers.

Olie-rood

Net zoals wij water en voeding nodig zijn, is een motor zijn olie nodig om goed te functioneren. Het zorgt ervoor dat de onderdelen in de motor soepel langs elkaar bewegen. De motorolie is een vloeistof die verbruikt wordt en dus op kan raken. In dat geval gaat je olielampje branden. Zet de auto stil en wacht minstens 15 minuten voordat je het olieniveau gaat peilen. De olie moet immers even terug onderin het reservoir kunnen lopen. Is het oliepeil te laag, vul dan met de juiste olie ongeveer 0,5 liter bij en peil dan nog eens. Is het niveau nog dichter bij de MIN dan bij de MAX op de peilstok, dan kun je nog eens 0,5 liter bijvullen. Controleer of het lampje op het dashboard uit is. Ja? Gefixt! Brandt het nog? Bel dan even de hulpdienst, er kan een ander probleem aan de hand zijn.

Motor

Het motorlampje geeft een probleem met de motor aan. Wat, dat is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat het motor-management systeem gecontroleerd moet worden. Zet de auto stil en controleer het oliepeil en het peil van de koelvloeistof. Blijft het lampje branden? Dan is er aandacht nodig. Wanneer het geel brandt, kun je nog even doorrijden. Maak wel zo snel mogelijk een afspraak bij de garage om het defect op te lossen. Bij het rood branden van dit lampje moet je direct stoppen en de wegenwacht bellen. Doorrijden kan levensgevaarlijk zijn!

Bandenspanning

In auto’s die vanaf 2014 gemaakt zijn, is dit lampje verplicht aanwezig. Het licht op wanneer de bandenspanning te laag is óf wanneer je een lekke band hebt. Om de banden op spanning te brengen, vul je deze bij met lucht. Dit kun je onderweg doen bij een tankstation. In de deurstijl van de auto vind je meestal een sticker waarop staat hoeveel bar er in de banden zou moeten zitten. Is deze sticker er niet, dan staat het ook in het boekje van de auto.

Motorkoeling

Tijdens het harde werken, wekt de motor enorm veel energie (en dus warmte) op. De koelvloeistof en luchtstroom tijdens het rijden koelen deze weer af. Het lampje geeft aan dat de temperatuur van de motor te hoog is. Zet je motor direct stil langs de weg met de motorkap open, zodat deze sneller kan afkoelen. Wacht ten minste 15 minuten voordat je iets onderneemt, de onderdelen onder de kap kunnen enorm heet en gevaarlijk zijn! Gebruik een doek op de dop van de koelvloeistof voorzichtig open te draaien. Doe dit langzaam, het kan namelijk een fontein van hete vloeistof veroorzaken! Vul het reservoir bij met koelvloeistof, of wanneer je dit niet bij je hebt, met water. Rijd niet eerder weg dan dat het lampje niet meer brandt. Laat het daarna wel even controleren bij de garage. Als je het niet vertrouwt, kun je ook altijd de wegenwacht bellen.

Remmen

Dit lampje zullen de autorijders allemaal wel eens gezien hebben. Het brandt wanneer de handrem is ingeschakeld. Als je gaat rijden zonder de handrem er af te halen, blijft het branden. Blijft het branden na het uitschakelen van de handrem? Dan kan het zijn dat je remvloeistof (bijna) op is. Vul de vloeistof bij als dat nodig blijkt.

Lamp

Dit icoontje heeft de duidelijke vorm van een lamp. Het geeft aan dat je lichten nog branden, wanneer de motor is uitgeschakeld. Zet je de lichten uit, dan verdwijnt het icoontje. Het kan ook duiden op een defect licht. Zet de auto even stil en loop een rondje om de auto om te controleren of alle lichten nog werken.

Tanken

Dit lampje zou voor zich moeten spreken. Je brandstofpeil is te laag. Ga zo snel mogelijk opzoek naar een tankstation in de buurt om te tanken, zodat je niet stil komt te staan. Wanneer het blijft branden terwijl je net hebt getankt, kan het zijn dat de sensor kapot is. Laat het repareren bij de garage.

Gordel

Wanneer je dit lampje ziet oplichten, heb je hoogstwaarschijnlijk ook al waarschuwingspiepjes gehoord. Het dragen van een gordel is in Nederland verplicht voor alle inzittenden. Auto’s uitgerust met dit systeem hebben meestal een gewichtssensor in de zitting om te meten of er iemand zit. Het lampje wil ook nog wel eens branden wanneer er een zware tas of ander voorwerp op ligt. Leg het dan in de kofferbak, dat is sowieso veiliger 😉

Airbag

Dit laatste icoontje geeft aan dat er een probleem is met je airbag of het zogenoemde SRS warning system. Dit systeem zorgt ervoor dat je airbag uitklapt en de gordel zich automatisch aanspant wanneer je een botsing hebt. Erg belangrijk dus dat het allemaal naar behoren werkt! Het lampje wil ook nog wel eens blijven branden door versleten sensoren. Ga wel direct langs de garage om het te laten controleren en indien nodig fixen.

 

Rood is direct stoppen!

Net al bij het verkeerslicht. De lampjes lichten in verschillende kleuren op. Bij geel/oranje kun je meestal nog wel even doorrijden, het is een waarschuwingslicht. Maak wel zo snel mogelijk een afspraak bij de garage om verdere problemen te voorkomen.
Bij een rood lampje is er een probleem aanwezig dat levensgevaarlijk kan zijn. Stop dus direct langs de kant van de weg en los het probleem op. Kun je dit niet zelf, bel dan de wegenwacht.

Lampje gemist? Welk lampje ben jij onlangs tegen gekomen en wat was er aan de hand? Wij zijn benieuwd. Deel je verhaal met ons via een kort bericht naar info@rijschoolgalessen.nl en wij nemen contact met je op.

Deel dit bericht

Velen zijn al geslaagd. Wanneer volg jij?

Meld je nu aan voor een proefles en GA Lessen!