Tijd voor winterbanden!

Daalt het kwik tot onder de 7 graden?

Tijd voor winterbanden!

rijles

In Nederland zijn ze niet verplicht, de winterbanden. Maar wanneer het kouder wordt dan 7 graden Celcius, is het toch verstandig om de zomerbanden te vervangen. Dit is meestal van november tot maart. Bij de lage temperaturen zijn winterbanden een stuk veiliger. Dit komt onder andere door de andere samenstelling van het rubber. Het rubber van winterbanden is iets zachter dan dat van zomerbanden, waardoor het bij lagere temperaturen en glad wegdek voor betere grip en wegligging zorgt.
Tijdens de rijlessen bij GA Lessen, rijschool Meppel, wordt er voor de veiligheid van de leerlingen van november t/m maart standaard op winterbanden gereden.

Waarom rijden op winterbanden?

Het speciale rubbermengsel van de winterband verhard niet bij lagere temperaturen en heeft zo meer grip en trekkracht. Het profiel is dieper en uitgevoerd met fijne lamellen. Samen zorgen deze voor een betere afvoer van water of natte sneeuw. De remweg wordt hierdoor korter en de wegligging verbetert. Er is dus ook minder kans op aquaplanning bij hevige regenval. Bij sneeuw vervormt het profiel bij het rollen van de band. De lamellen worden een soort grijpers die zich in de sneeuw  vastgrijpen. De moderne winterbanden zijn net zo geluidloos en comfortabel als zomerbanden. En bij de lage temperaturen slijten ze niet sneller. Met winterbanden heb je een aanzienlijk kleiner risico hebt op ongevallen dan met zomerbanden in koude en gladde weersomstandigheden.

Één op de drie Nederlanders rijden op winterbanden

Uit onderzoek blijkt dat lang niet iedereen de bandenwissel in november uitvoert. In Nederland wordt dit gemiddeld maar door één op de drie autobezitters gedaan. Vooral ‘weinig kilometers’ (42%) en ‘de hoge aanschafprijs’ (41%) zijn veelgenoemde argumenten om op de zomerbanden of all-season banden door te blijven rijden.
Terwijl winterbanden toch een heel goede investering zijn. Er is een duidelijk verband tussen weersomstandigheden en schademeldingen die bij verzekeraars binnenkomen. Onderzoek wijst keer op keer uit dat de kans op ongevallen en schade afneemt bij het gebruik van winterbanden. Daarbij: wanneer je halfjaarlijks een wissel doet tussen de zomer- en winterbanden, gaan deze twee sets banden samen net zo lang mee als twee sets zomerbanden of twee sets all-season banden. Je kunt de zomerbanden tussen november en maart gewoon opslaan wanneer ze nog niet versleten zijn, om ze in maart weer terug op de auto te laten plaatsen.

Voordelen van winterbanden

Veilig de weg op voor rijlessen in de winter? Van november tot maart rijdt GA Lessen, rijschool Meppel met winterbanden onder de auto!
alt="rijschool meppel"
Gieneke Alsema
Eigenaar & rijcoach
Deel dit bericht

Velen zijn al geslaagd. Wanneer volg jij?

Meld je nu aan voor een proefles en GA Lessen!