Slagingspercentage nieuw theorie examen daalt hard

Het blijkt een struikelblok voor veel kandidaten

Het halen van je theorie-examen is er niet makkelijker op geworden. Dat betekent voor veel jongeren vaker herkansen en dus minder geld om van op vakantie te gaan. 
Wat is er aan de hand? Begin november van vorig jaar is het theorie-examen aangescherpt. Eerder bestond het examen uit twee onderdelen, nu uit drie: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Die laatste twee waren voorheen samengevoegd. In het nieuwe theorie-examen moeten de kandidaten dus voor het onderdeel inzicht afzonderlijk een voldoende halen.

BNR vroeg bij Vereniging Rijschool Belang cijfers op over de eerste resultaten van de nieuwe examens. Het slagingspercentage daalde van 41% naar 33%, een flinke daling. 

Het probleem ligt, volgens Peter van Neck van eerdergenoemde vereniging, in het onderdeel inzicht. Volgens hem was het bij het eerdere examen mogelijk om met minimale kennis (en geen inzicht) toch te slagen. Zo noemt hij als voorbeeld dat sommige geslaagden na het examen nog niet weten wie er in een situatie nou eigenlijk wel of geen voorrang heeft. Van Neck claimt dat het theorie-onderwijs niet serieus genoeg genomen wordt en vaak wordt gegeven als een ééndags-cursus, waarna direct examen wordt gedaan. De geleerde stof blijft zo niet actief hangen in het geheugen van de leerling. Voor het nieuwe examen is dit niet voldoende.

Een beetje meer inzicht vragen of opdringen aan nieuwe weggebruikers, daar lijkt dus eigenlijk niets mis mee. Jammer voor de leerling dat het pittiger wordt om in één keer te slagen, dat wel. Maar het maakt ze wel een verantwoordelijkere bestuurder die veiliger rijdt.

Het CBR gaf, ten tijde van het opvragen van cijfers over de resultaten, aan dat zij nog geen conclusies willen verbinden hieraan. Daarvoor zijn meer cijfers nodig over een langere periode.

Deel dit bericht

Velen zijn al geslaagd. Wanneer volg jij?

Meld je nu aan voor een proefles en GA Lessen!