De automobilist in coronatijden

Met hoeveel personen mag je in een auto?

En nog 11 vragen over autorijden in coronatijden.

We blijven allemaal zoveel mogelijk thuis en houden ons aan de social-distancing voorschriften van de RIVM. De rijlessen van alle rijscholen in Meppel en de rest van ons land liggen stil. Maar ook het leven van de automobilist die al zijn rijbewijs op zak heeft, staat in deze bijzondere tijd een beetje op zijn kop. Want: hoe zit het met die onderhoudsbeurt of apk-keuring? En wat nu als je een auto wilt kopen? Hier twaalf prangende vragen beantwoord.

 

1 Ik heb nu alle tijd om mijn auto voor onderhoud of reparaties weg te brengen. Maar is dat nog steeds mogelijk?
Ja, dat kan. De werkplaatsen zijn nog gewoon open en zo goed als alle autobedrijven nemen extra hygiënemaatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Zo wassen de monteurs vaker hun handen en dragen ze latex handschoenen. Verder worden deze onderdelen voor, tijdens en na de werkzaamheden extra vaak ontsmet: stuur, versnellingspook, handrem, deurgrepen en contactsleutel. Houd er wel rekening mee dat het meekijken met de monteur meestal niet meer is toegestaan en dat de wachtruimtes bij autobedrijven meestal gesloten zijn. Een uitgelezen moment voor dat kopje koffie buiten in de zon tijdens het wachten!

2 Mijn auto moet binnenkort voor de apk. Schuift de keuringstermijn wegens de crisis op?
In steeds meer landen wordt de apk-termijn nu opgerekt, om te voorkomen dat autobezitters naar een garage of een keuringsstation moeten. Maar in Nederland blijven de regels voor de apk vooralsnog ongewijzigd, meldt de RDW.

3 Ik heb nu geen zin om naar de garage te gaan voor zomerbanden. Kan ik doorrijden met mijn winterbanden?
Ja, dat kan. Winterbanden slijten sneller bij het rijden met warmer weer en geven een iets langere remweg bij hard remmen op droog wegdek, maar je rijdt ze in zomers weer echt niet kapot. Toch geldt: hoe warmer het is, hoe sneller het zachtere rubber zal slijten. Daarom verdient het aanbeveling om voor de echte zomerhitte alsnog te wisselen.

4 In hoeverre is autorijden anders tijdens deze crisis?
Het is natuurlijk veel rustiger op de weg, dus de reistijden zijn doorgaans korter. Ook zijn er minder snelheids- en alcoholcontroles. Maar dat is natuurlijk geen vrijbrief om roekeloos te gaan rijden. En let op: door de invoer van 100km/h van een week of 4 geleden, staan er vooral in het stedelijk gebied nog wél veel controles.
Ook oppassen geblazen is het in gebieden waar normaal al veel wild-aanrijdingen zijn. Doordat de wegen rustiger zijn, durven dieren meer in de buurt te komen van (snel)wegen. Vanwege het seizoen zijn ze ook nog eens in grotere aantallen aanwezig en kunnen ze extra paniekerig reageren op de enkele auto die nog wel voorbijrijdt.

5 De brandstofprijzen dalen in het buitenland sterker dan hier. Kan ik nog over de grens tanken?
In België de tank volgooien kost je al gauw een boete van €4000,- als bewezen kan worden dat je enkel even grenshopte om te tanken. Onze oosterburen controleren ook aan de grens, maar Duitsland lijkt vooralsnog soepeler om te gaan met een kortstondig verblijf om even te tanken of een boodschap te doen. Een liter Euro 95 kost er op sommige plekken net over de grens 1,15 euro (hier tussen de €1,40 en €1,60) en diesel 1,06 euro (hier gemiddeld €1,34).

6 Is de rest van Europa nog goed met de auto bereikbaar?
Steeds meer landen sluiten de grenzen of stellen beperkende verkeersmaatregelen in. Landen als Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië en Spanje hebben dergelijke maatregelen getroffen en hun grenzen (deels) gesloten. Daarbij zijn er voor Frankrijk, Italië en Spanje speciale documenten nodig om door het land naar huis (Nederland) te reizen. Bij de Belgische grens zijn er extra politiecontroles om ‘niet-essentiële verplaatsingen’ tegen te gaan. Op ANWB.nl is de actuele situatie per land te vinden.

7 Ik wil een andere auto kopen, is dat wel verstandig in deze tijd?
Zo lang je het gezond verstand blijft gebruiken en extra hygiëne maatregelen neemt tijdens het bekijken van de auto en de testrit, kan het geen kwaad. Denk aan bijvoorbeeld het dragen van handschoenen en voor en na het bekijken van de auto de handen te wassen of ontsmetten met een gel. Houd ook zeker de 1,5m afstand van de verkoper aan.
Maar, voor wie nog even geen haast heeft, loont het ook zeker om nog even te wachten! De autoverkoop voor 2020 ziet er namelijk slecht uit. Duitse auto-experts verwachten dat er zeer hoge kortingen in het verschiet liggen, vooral voor zogeheten voorraadauto’s. Dat kan zeer interessant zijn voor de Nederlander die bereid is zijn auto in Duitsland te kopen. In Nederland is de voorraadauto minder bekend, maar ook hier zijn flinke kortingen te verwachten.
Mocht je toch niet kunnen wachten en nú die nieuwe auto willen kopen, dan zijn er ook nu zeker al goede deals te scoren. En een bijkomend voordeel: de verkoper heeft waarschijnlijk alle tijd voor je, aangezien er veel minder klanten zijn dan normaal.

8 In Duitsland staat een mooie tweedehands auto te koop die ik wil aanschaffen. Kan dat nog?
In theorie wel, maar hier is nog veel onduidelijk. Het is bijvoorbeeld de vraag of de Duitse politie het ophalen van een importauto in Duitsland als ‘kortstondig verblijf’ ziet. Weliswaar zijn de autobedrijven daar nu fysiek gesloten, het is wel nog steeds mogelijk een auto aan te schaffen. Via online wegen – zoals videobellen en contactloze sleuteloverdracht – mogen nog wel auto’s verkocht worden. Helaas moet je de noodzakelijke keuring van de auto wel op de lange baan schuiven, want de RDW keurt nu geen importauto’s van particulieren meer.

9 Ik heb een nieuwe auto gekocht en die wordt binnenkort afgeleverd. Zou dat nog wel doorgaan?
In principe wel, maar informeer van tevoren goed bij de dealer. Veel autofabrieken liggen stil en produceren niets meer. Dat zorgt voor vertragingen met afleveren. Leaseplan, een van de grootste leasemaatschappijen, meldt: ‘De afleveringen van auto’s tot 1 mei 2020 gaan gewoon door. Geplande afleveringen na 1 mei 2020 leveren we gedeeltelijk pas af vanaf september 2020’. Houd er ook rekening mee dat het in ontvangst nemen van je nieuwe auto anders gaat. De verkoper zal niet naast je plaatsnemen in de auto om even de belangrijkste functies met je door te nemen, aangezien hij anderhalve meter afstand moet houden. Als je vragen hebt, zullen die vooral telefonisch of via videobellen worden beantwoord.

10 Mijn auto staat nu ineens langdurig stil. Kan hij dat wel hebben?
,,Als je de auto niet meer dagelijks gebruikt, is het aan te raden om hem in ieder geval één keer per week even te gebruiken’’, adviseerde Jos van der Drift, auto-expert van de ANWB, al eerder op de autopagina van het AD. ,,We moeten toch allemaal boodschappen doen en een rit van een kwartier heen en een kwartier terug is al voldoende. Dat is ook het advies van onze Wegenwacht.’’

11 Mag ik nou wel of niet met anderen in één auto reizen?
Het is momenteel verboden om met meerdere personen in één auto te zitten. In een auto is het immers vaak onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Voor mensen die onder één dak wonen wordt een uitzondering gemaakt. De politie heeft de afgelopen weken al een flink aantal boetes uitgedeeld (390 euro per persoon) aan mensen die zonder geldige reden met meerdere personen in een auto zaten. In onder andere de Telegraaf verscheen hierover al dit artikel. Het verbod geldt ook als je met twee of meer mensen in een auto of busje van of naar het werk rijdt – tenzij het mogelijk is om daarin anderhalve meter afstand te houden. Gebruiken meerdere personen dezelfde auto? Was dan allereerst je handen en reinig na de rit alles wat je aanraakt, met name het stuur, de versnellingspook en de handgrepen.

12 En hoe kun je zo veilig mogelijk tanken?
Zoals we in deze eerdere blog al schreven: gebruik altijd een handschoen of papier tijdens het tanken en kies indien mogelijk voor contactloos betalen. Tank als het even kan aan een onbemande pomp met de betaalautomaat bij de pomp zelf. Dan hoef je niet naar binnen en mijd je contact met andere mensen.

Deel dit bericht

Velen zijn al geslaagd. Wanneer volg jij?

Meld je nu aan voor een proefles en GA Lessen!